Ficció
 
SITGES 2011 i CosmoCaixa presenten a
Hiroshi Ishiguro, que parlarà sobre els Geminoids, androides que recreen fidelment l'aspecte humà

Aquest destacat expert, presentarà les seves innovadores investigacions amb androides en dues conferències: la primera, en clau cinematogràfica, en el marc de SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i la segona, principalment científica, a CosmoCaixa.

SITGES 2011 - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de l'Obra Social "la Caixa", han organitzat dues conferencies per tal que el Dr. Hiroshi Ishiguro, catedràtic de la Universitat d'Osaka i líder de l’ATR Hiroshi Ishiguro Laboratory, pugui divulgar els seus coneixements a Catalunya. Ambdós actes estaran moderats per Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) institució que també ha contribuït en aquesta iniciativa.

Dues de les creacions d’lshiguro Laboratory, els androides Geminoid H1-2 i Geminoid F s'han convertit en la imatge de la present edició del Festival de Sitges, dedicat al desè aniversari de la pel·lícula "Intel·ligència artificial" de Steven Spielberg. Geminoid H1-2 és una còpia fidel del propi Dr. Ishiguro.

Ishiguro, un dels màxims experts en intel·ligència artificial i interacció entre humans i robots, impartirà dues conferències públiques a CosmoCaixa i al Festival de Sitges. Parlarà especialment de la sèrie Geminoid, androides creats a imatge i semblança de models humans reals. Un dels pilars del treball del Dr. Ishiguro és el concepte japonès "sonzai-kan" o "presència", i com transmetre-la en la distància mitjançant robots expressius.

Aquestes investigacions obren nombrosos interrogants sobre com els humans percebem altres humans, com és la nostra relació amb les màquines que creem i quin serà el paper de la robòtica i la intel·ligència artificial en un futur proper.
SITGES spot La Realidad SITGES spot La Realidad

Humans, androides i comunicació

El Dr. Ishiguro i el seu equip de treball lideren algunes de les investigacions en robòtica i intel·ligència artificial més avançades del moment, amb l'objectiu d'aconseguir traslladar la "presència" humana a través de robots. Aquests treballs tenen importants aplicacions en les telecomunicacions i en l'estudi de la ment i la societat. Segons la visió del Dr. Ishiguro, l'era de la informació que actualment estem vivint s’anirà fusionant poc a poc amb l'era de la robòtica, en un procés de canvi de les societats humanes. Abans que arribem a compartir el nostre dia a dia amb robots, tal com hem vist en infinitat de pel·lícules, la intel·ligència artificial serà fonamental en molts aspectes de la nostra vida. En aquesta transició, les aportacions de l'art i la filosofia seran clau per entendre la manera que tenim d'entendre, utilitzar i crear tecnologia: les investigacions més punteres estan passant més enllà de les fronteres que delimiten els camps de coneixement coneguts fins ara.

En les seves pròpies paraules: "Els humans tenen un cervell preparat per interaccionar amb humans. Per això, estem interessats en robots d'aparença humana. Per poder investigar la naturalesa humana i entendre en profunditat què és ser humà, he desenvolupat una sèrie d'androides que tenen una aparença molt humana. L’androide més interessant és el Geminoid, que és un androide operat a distància. Hem comprovat que l'operador pot arribar a adaptar-se al cos de l'androide i acceptar-lo com el seu propi cos, el que significa que pot transmetre la seva presència, a través del robot, a un lloc distant. En aquestes conferències explicaré perquè desenvolupem aquests robots i què es pot aprendre d'aquestes investigacions”.

Biografia Hiroshi Ishiguro

Hiroshi Ishiguro (M’) es va doctorar en enginyeria de sistemes en 1991 a la Universitat d’Osaka, Japó. Actualment és professor del Departament d’Innovació de Sistemes a l’Escola de Postgrau de Ciència de la Enginyeria a la Universitat d’Osaka (2009–) i Investigador en cap (2011–) del Laboratori Hiroshi Ishiguro a l’Advanced Telecommunications Research Institute (ATR). Els seus principals interessos d’investigació inclouen els sistemes de sensors distribuïts, la robòtica interactiva i la ciència androide. Ha publicat més de 300 ponències a importants revistes i conferències com Robotics Research i IEEE PAMI, entre moltes altres. D’altra banda, ha desenvolupat una gran quantitat d’humanoides i androides anomenats Robovie, Repliee, Geminoid, Telenoid, i Elfoid. Aquests robots han estat notícia en els principals mitjans de comunicació com Discovery Channel, NHK i la BBC. També ha estat guardonat quatre vegades amb el premi al millor humanoide a la RoboCup. El 2007, Synectics Survey of Contemporary Genius 2007 el va distingir com un dels 100 principals genis vius en el món actual.

 


Conferència: Robots d'aparença humana: ciència ficció o realitat?

SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
Sala Tramuntana / Sitges Fòrum – Hotel Melià
C / Joan Salvat Papasseit 38 (Port de l’Aiguadolç) – 08870 Sitges

Dia: diumenge 9 d'octubre de 2011, a les 11 h
Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Traducció simultània en directe a la sala.

Trobada amb Hiroshi Ishiguro, catedràtic de la Universitat d'Osaka
Moderat per Jordi Ojeda professor de la UPC i col·laborador de Cosmocaixa


Trobada amb els aficionats assistents al festival de cinema. El professor Ishiguro presentarà el projectes de recerca en que està treballant en l'àmbit de la robòtica amb aparença humana. Analitzarem la seva experiència i la seva visió de l'estat de la robòtica i la intel·ligència artificial i la seva evolució en el futur i l'impacte sobre la vida quotidiana de les persones. Coneixerem la seva opinió sobre com el cinema i l'art reflexa el tema plantejat, les seves recomanacions particulars i la seva previsió de la tecnologia que s'albirà en els propers anys en el cinema fantàstic.

Per a més informació d’aquesta conferència:
Departament de Premsa SITGES 2011
Maria Castells: 93 894 99 90 / premsa@sitgesfilmfestival.com

 


Conferència: Humans, Androides i Comunicació...

CosmoCaixa
C / Isaac Newton, 26 - Barcelona

Dia: dimarts 11 d'octubre de 2011, a les 19 h
Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Traducció simultània individual.

Trobada amb Hiroshi Ishiguro, catedràtic de la Universitat d'Osaka
Participació d'Alberto Sanfeliu, director del Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-UPC)
Moderat per Jordi Ojeda, professor de la UPC i col·laborador de Cosmocaixa


Masterclass de presentació dels projectes de recerca del laboratori que dirigeix el professor Ishiguro, especialment l'experiència amb els robots Geminoids d'aparença humana i els seus treballs sobre la robòtica social per a facilitar la interacció entre humans i robots.

Per a més informació d’aquesta conferència:
Departament de Comunicació Obra Social "la Caixa"
Irene Roch: 93 404 60 27 / 669 45 70 94 / Iroch@fundaciolacaixa.es

 


Més informació

http://sitgesfilmfestival.com/cat/festival/imatge_festival
http://www.agendacentrosobrasociallacaixa.es/ca/cosmocaixa-barcelona/2011setembre-desembre/humans-androides-i-comunicacio
http://hil.atr.jp/en/geminoid-experiment.html
http://www.geminoid.jp/ja/robots.html
http://www.geminoid.jp/en/robots.html
http://hil.atr.jp/en/mission.html

Notícies anunciades:
Jack Daniel's Sitges Zombie Walk 2011 se celebrarà el divendres 14 d'octubre
BRIGADOON 2011. Luigi Cozzi, Jean Rollin i José María Oliveira
Nova Autoria. Amb els nous talents
L'esperada preqüela de The Thing clausurarà el Festival
Coppola, Kevin Smith i el duo Alexandre Bustillo i Julien Maury a secció Oficial Fantàstic
Bryan Singer, Gran Premi Honorífic de SITGES 2011
Descobreix els espots d'aquesta edició
Casa Asia: una especial atenció al cinema oriental
Noves Visions 2011: una selecció exquisida
SITGES 2011, una edició inspirada en la intel·ligència artificial
Eva, de Kike Maíllo, inaugurarà la 44 edició del Festival

PREMSA SITGES 2011 / premsa@sitgesfilmfestival.com
44 edició | 6-16 octubre 2011 | www.sitgesfilmfestival.com
+34 93 894 99 90 / C/ Joan Maragall, 36 (08870 Sitges, Barcelona)
logos

Organitza:
Sitges

Amb el suport de:
Amb el suport de

Patrocinen:

3D:

Col·labora:

TV Oficial:

Venda d'entrades:
Melià El Periódico Gas Natural Fenosa Image Film TV3 ServiCaixa


Aquest correu electrònic és conforme a la legislació en vigor sobre el tractament de dades amb finalitats promocionals. Rep aquest correu per haver-se registrat al nostre lloc Web, en http://www.sitgesfilmfestival.com. De conformitat amb el disposat a l'article 22 de la Llei 34/2002 de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, així com en la Llei Orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal, té dret a accedir, rectificar i cancel·lar les seves dades dirigint-se per escrit a l'adreça electrònica o postal del responsable, la Fundació Privada Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya, en 08870 Sitges, Edifici L'Escorxador, C/ Joan Maragall 36. o bé en festival@sitgesfilmfestival.com. Si desitja donar-se de baixa de la newsletter faci clic [UNSUBSCRIBE].
Ajuntament de Sitges ICIC Ministerio de Cultura Egeda Política Lingüística Facebook Twitter YouTube [USERTRACK]